top of page

KBB Uygulamaları

septok.jpg

SEPTOPLASTÄ°

SEPTOPLASTÄ°

​

SEPTUM NEDÄ°R?

Septum burunun iç kısmında, burunu orta hatta iki bölmeye ayıran anatomik yapıdır. Septum kısmen kemik daha büyük oranda ise kıkırdak yapıdadır. Normal koÅŸullarda burnu iki eÅŸit bölmeye ayırması ve böylece her iki burun deliÄŸinden eÅŸit nefes alınabilmesi gereklidir. Ancak insanların neredeyse %70-80’ inde doÄŸuÅŸtan yapısal olarak var olan yâ da zaman içerisinde geçirdiÄŸi travmaların sonucu ile geliÅŸen septumda eÄŸrilme (deviasyon) mevcuttur ve bu hastalara ‘septum deviasyonu’ tanısı konulur. Ä°ÅŸte bu eÄŸriliklerin düzeltilmesi için yapılan operasyona ‘septoplasti’  operasyonu denir.

Her burun eÄŸriliÄŸi ameliyat edilmez. Burun eÄŸriliÄŸine burun tıkanıklığı, burundan nefes almada zorluk, horlama, tekrarlayan burun kanamaları, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akınıtısı veya kronik baÅŸ aÄŸrısı gibi semptomların eÅŸlik etmesi durumlarında septoplasti ameliyatı gerekmektedir.

Burunun içerisinde septumdan baÅŸka nefes almamızı kolaylaÅŸtıran ve burunun nemlendirilmesinden sorumlu ‘konka’ adlı anatomik yapılar da mevcuttur. Bazen yapısal olarak bazen de allerjik nedenlere baÄŸlı bu yapılarda büyüme, ÅŸiÅŸme gerçekleÅŸebilir. Bu durum nefes almayı daha çok zorlaÅŸtırır. Sıklıkla septoplasti operasyonlarında ek olarak konkalara da müdahale edilerek daha baÅŸarılı sonuçlar elde edilir.

​

YÜZÜM ŞİŞECEK MÄ°? GÖZÜMÜN ETRAFI MORARACAK MI? DIÅžARIDAN BÄ°R KESÄ° Ä°ZÄ° OLACAK MI?

Basit septoplasti operasyonlarında bu saydıklarımızdan hiçbirisi başınıza gelmeyecektir. Burunun içinden yapılacak basit bir kesi ile burunu örten mukoza denilen yapıların altında septumun kendisine ulaşılacak, belirlenen eÄŸrilikler düzeltilecek, lüzum halinde var olan kemik çıkıntılar törpülenecek veya çıkarılacaktır. Burunun dış çatısıyla ilgili bir müdahale yapılmayacağından bu bölge ile ilgili ÅŸiÅŸme ya da morarama ÅŸikâyetleriniz olmayacaktır ki bu bahsi geçen durum, burunun estetik olarak düzeltilmesi anlamına gelen ‘Rinoplasti’ operasyonunda olmaktadır. Nadiren özellikle burunun en ön tarafında izlenen çok ileri deviasyonlarda burunun alt ucundan, dışarıdan çok da fark edilmeyecek ÅŸekilde kesilerle burun ucuna müdahale gerekebilir ki bu tekniÄŸe ‘açık teknik septoplasti’ denir. Bu durumda hekiminiz size bunun gerekli olup olmayacağını ameliyattan önce mutlaka anlatacaktır.


AMELÄ°YATTAN ÖNCE DÄ°KKAT ETMEM GEREKENLER NELERDÄ°R?

Bu ameliyat lokal (bölgesel-sadece burun bölgesi uyuÅŸturularak ) anestezi ile yapılabileceÄŸi gibi; genel anestezi ile de yapılabilmektedir.(tamamen uyutularak). Genel anestezi ile yapılacak olan ameliyatlarda ameliyat saatinden en az 6 saat öncesine kadar ağızdan yemek veya su alımı durdurulmalıdır. Sürekli kullanılan herhangi bir ilaç var (Kan sulandırıcı ilaçlar, tansiyon veya ÅŸeker ilaçları gibi) ise mutlaka hekiminizi bilgilendirmeniz gereklidir. Herhangi bir gıda takviyesi, vitamin veya bitkisel içerikli çaylar dahi ameliyattan 1 hafta önce kesilmelidir.

​

AMELÄ°YATTAN SONRA BURUNDA TAMPONLAR OLACAK MI?

Septoplasti operasyonlarından sonra hekimler 1 ya da en fazla 2 gün süreli durmak üzere burun tamponu koymayı tercih edebilirler. Ancak günümüzde bu tamponlar yumuÅŸak ve kolay çıkabilir özelliklerde yapılmaktadır. Hatta sıklıkla plastik, kendinden burundan nefes alıp vermeye izin verecek delikleri olan yada kendiliÄŸinden eriyebilen yeni nesil tamponlar kullanılmaktadır. Yine bazı vakalarda hastalara burun içine atılan ve kendiliÄŸinden eriyen dikiÅŸler atılarak hiç tampon konulmadan da operasyon sonlandırılabilmektedir.

Ameliyattan sonra alınması gereken herhangi bir dikiÅŸ olmayacaktır, tüm dikiÅŸler burunun içerisinden atılacak ve kendiliÄŸinden eriyebilen türden olacaktır.

​

AMELÄ°YATTAN SONRA BENÄ° NELER BEKLÄ°YOR?

  • Genel anesteziden sonra ortalama 4-6 saat kadar ağızdan beslenmeye baÅŸlanmaz.

  • Ameliyattan sonra burnunuzda bir tampon olursa bir süre ağızdan nefes almanız gerekebilir. Burun deliklerinden ya da genizden ağız içine ara ara kan sızıntıları olması normaldir. Çok ÅŸiddetli olamamakla birlikte az miktarda aÄŸrınız olabilir bu durumda doktorunuzun önerdiÄŸi aÄŸrı kesicileri kullanabilirsiniz. Bazen ön üst diÅŸ ve damakta his kaybı yaÅŸanabilir ancak zamanla normale dönecektir.

  • Anesteziden sonraki ilk gün ılık ve sıvı gıdalarla beslenme önerilir ancak sonraki dönemde sıklıkla herhangi bir yemek kısıtlaması yapılmamaktadır.

  • Doktorunuzun tercihine göre antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

  • Ä°yileÅŸme sürecinde yüksek yastıkla ve sırt üstü uyunması önerilir.

  • Sızıntılara ve operasyona baÄŸlı burun içinde kabuklanmalar olabilir. Doktorunuz bunun için size burun yıkama solüsyonları (serum fizyolojikler veya okyanus suları ile) önerecektir. Lütfen elinizle bunları temizlemeye çalışmayın bir enfeksiyona neden olabilirsiniz. Bu süreçte mümkünse çok kuru ortamlarda kalmamanız, mümkün ise odanızı soÄŸuk buhar cihazları ile nemlendirmeniz önerilir.

  • Yine operasyona baÄŸlı ilk birkaç gün burun içinde ödeme baÄŸlı tıkanıklık geliÅŸebilir. Burun yıkaması ve doktorunuz gerekli görürse önereceÄŸi burun spreyleri ile bu sorun aşılacaktır.

  • Yaklaşık 1 hafta 10 gün süre ile sümkürmemeniz gereklidir; bu durum istenmeyen kanamalara neden olabilir. Hapşırmanız gerektiÄŸinde ise aÄŸzınızı açık tutmanız burun içinde aşırı basınç oluÅŸumunu engelleyecektir ve kanam riski önlenecektir. Hapşırığınız sürekli ise sizi rahatlatmak için alerji ilaçları önerilebilir. Buruna gelebilecek travmalardan korunmanız gereklidir. Ä°lk 4 hafta yoÄŸun ve ağır egzersizlerden kaçınmak gerekmektedir.

  • Banyo yapılmasında sakınca yoktur ama mutlaka ılık banyo yapılmalıdır, sıcak banyo burundan kanamalara neden olabilir.

  • Gözlük kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

​

NE ZAMAN OKULA/Ä°ÅžE/NORMAL HAYATIMA DÖNEBÄ°LÄ°RÄ°M?

Ä°yileÅŸme süresi kiÅŸisel farklılıklar gösterir. Ortalama iyileÅŸme süresi 1-4 hafta arasındadır ancak sıklıkla hastalar ameliyatın 2. Gününden sonra normal hayatlarına dönebilmekte ve kendi iÅŸlerini yapabilmektedirler.

​

NE ZAMAN DOKTORUMU ARAMALIYIM?

  • 38 dereceye varan ateÅŸ olması

  • Belirgin kanama olası ve elle tamponlandığında durdurulamaması

  • Burun deliklerinden kötü kokulu, iltihabi akıntı olması

  • AÄŸrı kesicilere raÄŸmen geçmeyen baÅŸ aÄŸrısı olması durumlarında mutlaka doktorunuza ulaÅŸmanız gerekmektedir.

bottom of page