top of page

BaÅŸ - Boyun Kanserleri Cerrahisi

tongue.jpg

DÄ°L KANSERÄ°

DÄ°L KANSERÄ° NEDÄ°R?

​

Dil, ağız içinde bulunan ve kastan oluÅŸan bir organ olup çiÄŸneme, yutma, sindirimin baÅŸlatılması, konuÅŸma ve tat alma gibi birçok önemli fonksiyonu bulunmaktadır. Vücudun pek çok dokusunun olabildiÄŸi gibi dilin de tümörleri olabilmektedir. Her tümörde olduÄŸu gibi bu konu hakkında da yeterli bilgiye sahip olmak kiÅŸinin hekime bir an önce baÅŸvurmasını saÄŸlar. Zira erken tanı ve tedavi kiÅŸinin saÄŸlığı açısından büyük önem arz etmektedir.

Dil kanserleri, genellikle dilin yüzeyini kaplayan hücrelerde baÅŸlayabildiÄŸi gibi herhangi bir dokusundan da köken alabilir. Uzun süreli sigara ve alkol kullanımı veya sürekli bir tahriÅŸe baÄŸlı olarak ortaya çıkan tümoral oluÅŸumlardır.

 

DÄ°L KANSERÄ° GÖRÜLME SIKLIÄžI NEDÄ°R?

Tüm ağız içi bölgesi kanserlerine bakıldığında  % 3 ünü dil kanserleri oluÅŸturmaktadır. Dil kanserleri dudak kanserlerinden sonra en sık görülen ağız kanseri türüdür.40 yaÅŸ altında nadir görülürken 60-70 yaÅŸ ve üzerinde sıklığı giderek artmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Bu cinsiyet farkında sigara ve alkol kullanımının erkeklerde daha sık olduÄŸuna baÄŸlanmaktadır. Ancak yıllar içinde kadınlarda da sigara ve alkol kullanımının artması bu oranı kadın lehine arttırmaktadır.

 

DÄ°L KANSERÄ° OLUÅžUMUNDA ETKENLER NELERDÄ°R?

DiÄŸer kanserlerde olduÄŸu gibi; dil kanserlerinde de sigara ve alkol tüketimi en önemli risk faktörlerini oluÅŸturmaktadır. Sigara kullanımının süresi ve içilen sigara miktarına göre risk artmaktadır. Sigara içenlerde, sigara içmeyenlere göre baÅŸ ve boyun kanserine yakalanma olasılığı 25 kat artmaktadır. DiÄŸer risk faktörleri arasında; virüslere baÄŸlı enfeksiyonlar, HIV virüsü, asbest maruziyeti, radyasyon, beslenmeye baÄŸlı faktörler, genetik yatkınlık ve kötü ağız hijyeni ve uzun süreli tahriÅŸ bulunmaktadır.

 

DÄ°L KANSERÄ°NÄ°N BELÄ°RTÄ°LERÄ° NELERDÄ°R?

Dil kanserlerinin belirtileri ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir. Dil üzerinde kırmızı, beyaz yama ÅŸeklinde yara veya ülser olması ve bu yaranın zaman içinde büyümesi, dil üzerinde kanama odaklarının olması,çiÄŸneme ve ya yutma sırasında aÄŸrı olması, dil dokusunda sertleÅŸme ortaya çıkması, kötü nefes kokusu, dilde ve ağız içinde uyuÅŸukluk olması, seste deÄŸiÅŸiklik olması, açıklanamayan kilo kaybı olması, boyun bölgesinde kitle olması,boyundaki bezelerde büyüme olması ve ağız açmada güçlük oluÅŸması belirtilerden bazılarıdır.

​

DÄ°L KANSERÄ°NDE TANI NASIL KONUR?

Dil kanserlerinde tanıya genellikle dildeki yara dokusundan parça alınarak patolojik incelemeye gönderilerek varılmaktadır. Tanı konulduktan sonra ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR gibi radyolojik tetkikler kullanılarak tümörün boyutu, evresi, yayılımı ve diÄŸer organlarla iliÅŸkisi deÄŸerlendirilmektedir. Bu ÅŸekilde uygulanacak tedavi yöntemine karar verilmektedir.

 

DÄ°L KANSERÄ°NDE TEDAVÄ° YÖNTEMLERÄ° NELERDÄ°R?

Dil kanserlerinin tedavi baÅŸarısında en önemli faktör erken tanı ve erken tedavidir. Erken tanı ve tedavi olan hastalarda 5 yıllık hastalıksız yaÅŸam oranı %70 leri bulmaktadır.
Dil kanserlerinin esas tedavi yöntemi cerrahi olarak tümörün çıkarılmasıdır. Fakat ileri evre ve uzak yayılımı olan hastalarda ışın tedavisi(ışın tedavisi) ve kemoterapi gibi tedaviler cerrahi tedaviye eklenmektedir. Hangi tedavinin seçileceÄŸi; hastanın genel durumu, tümörün yayılımı, tümörün türü ve tümörün diÄŸer dokulara sıçramasına göre belirlenmektedir. En iyi sonuç erken dönemde yakalanan, yayılımı olmayan ve genel durumu iyi olan hastalarda elde edilmektedir.
Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi tedavilerinden sonra hastaların hayat kalitelerini artırmak amacıyla diyet ve konuşma, yutkunma, fiziksel ve mesleki rehabilitasyon terapileri uygulanabilmektedir.

bottom of page